Lodowy tort kokosowy

Nieskomplikowany przepis na tort w wersji lodowej z sezonowymi owocami !

Składniki

Spód :

  • 80g mąki kokosowej
  • 40g wiórek kokosowych
  • 1 łyżkaerytrolu
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 jajka
  • odrobina wody

Krem:

  • 150 ml mleczka kokosowego (najlepiej stałej części – śmietanki kokosowej)
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • sok z połówki limonki
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • truskawki
  • borówki

Wykonanie

Łączymy suche składniki na spód ciasta. Roztrzepujemy jajka, dodajemy mleczko kokosowe. Następnie powoli wsypujemy suche składniki, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za sucha dodajemy odrobinę wody. Przenosimy do formy, najlepiej formy do tarty z wysokimi ściankami, ugniatamy. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W czasie pieczenia spodu przygotowujemy krem. Mieszamy mleczko kokosowe z mascarpone i masłem orzechowym, dodajemy sok z limonki. Na koniec wsypujemy nasiona chia. Na czas pieczenia i studzenia spodu ciasta, przygotowany krem wkładamy do zamrażalnika Pod wpływem temperatury i nasion chia  zgęstnieje.

Na wystudzone ciasto nakładamy krem i umieszczamy z powrotem w zamrażalniku na kilka godzin. Po wyjęciu dekorujemy owocami. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze

Na 100g/148 kcal:

Białko: 4g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 7g

cukry: 2.4 g
błonnik: 4.6g

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search