Świąteczne muffiny cytrynowe

Święta Wielkanocne obfitują w tłuste potrawy i słodkie ciasta. Dlatego dzisiaj dam Wam przepis na bardzo smaczne muffinki.

Co prawda ten przepis jest na bazie mąk bezglutenowych, możesz użyć dowolnej mąki.

Przy każdym cieście czy wypieku jem go na gorąco, nie daję mu szans na ostudzenie.

Jednak tak się złożyło, że te muffinki zdążyły wystygnąć, a co więcej spędziły noc w lodówce, wraz z dodatkiem bitej śmietany.

Na drugi dzień odpaliłem muffinki na śniadanie i były MEGAA!!!

Mokre w środku, zbite ciasto, po prostu sztos. Szkoda, że tylko jedna została 😀

Do konkretów !!! Poniżej znajdziecie przepis na Świąteczne muffinki.

Składniki

  • 300 g mąki dowolnej mąki (użyłem mieszankę mąk bezglutenowych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek erytrytolu lub 50 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka starta z 2 dużych cytryn 
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 125 g roztopionego masła lub oleju kokosowego 

Bita śmietana (dodatkowa opcja)

  • śmietana kremówka
  • cukier puder

Przygotuj piekarnik oraz formy na muffinki – forma na muffiny / 12 sztuk / 190 stopni C

Składniki suche łączymy ze sobą. Jogurt mieszamy lub blendujemy z jajkami i wystudzonym masłem. Składniki mokre wlewamy do sypkich, dodajemy skórkę z cytryny. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach C.

Smacznego !!!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

to w końcu fit czy zdrowy jest ten przepis?