Proteinowe naleśniki

Proteinowe naleśniki

Jakiś czas temu naszło mnie na naleśniki. Przygotowanie klasycznych naleśników nie jest problemem i jest bardzo popularne.

 

Proteinowe Naleśniki bez glutenu i laktozy

Proteinowe naleśniki pomogą Ci zachować dobre makroskładniki na które będziesz miał bezpośrednio wpływ, a przy tym są bardzo smaczne. Mleko bezlaktozy jest przeznaczone dla osób, które mają problemy z nietolerancjami pokarmowymi. Oczywiście możesz wykorzystać produkty zawierające zarówno laktozę jak i gluten. 
Prep Time10 mins
Cook Time10 mins
Resting Time10 mins
Total Time20 mins
Course: Deser
Cuisine: Poland
Keyword: fit, glutenfree, lactosefree
Servings: 2 people
Calories: 300kcal
Author: Tomek Biernat

Ingredients

  • 1 szklanka mąka ryżowa bez glutenu
  • 1 sztuka jajko z wolnego wybiegu
  • 0.5 szklanki wody najlepiej gazowana
  • 0.5 szklanki mleka bez laktozy

Instructions

  • Przygotuj masę
    1. Wrzuć do naczynia mąkę ryżową - jedną szklankę. Dodaj pół szklanki mleka bez laktozy oraz pół szklanki wody (najlepiej gazowanej). Zacznij miksować na niskich obrotach. Następnie dodaj jedno jajko i szczyptę soli. Możesz zwiększyć obroty miksera, mieszaj aż uzyskasz gładką masę.
  • Przygotuj patelnię
    2. Rozgrzej patelnię, a następnie dodaj olej rzepakowy - 1 łyżkę. Olej wycieram ręcznikiem papierowym, i przecieram patelnie przed wyłożeniem każdej porcji masy. Obsmaż naleśniki z obydwu stron.
  • Stwórz arcydzieło
    3. Połącz naleśniki z dodatkami, tutaj masz pełną dowolność. W moim przypadku, był to twaróg bez laktozy z odżywką białkową oraz dżemem malinowym - zdecydowanie mój ulubiony zestaw. 
    naleśniki proteinowe
  • Zjedz naleśniki 
    Film z przygotowania naleśników 
    https://youtu.be/6Yf6qIRij6g

Video

Notes

Mąkę ryżową możesz zastąpić - mąką pszenna
Mleko bez laktozy możesz zastąpić - każdym innym mlekiem
Jeśli zależy Ci na większej ilości protein w naleśnikach, dodaj odżywkę białkową do nadzienia lub do ciasta. 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Bezglutenowa pizzato w końcu fit czy zdrowy jest ten przepis?