Pizza #glutenfree

Bezglutenowa pizza we włoskim stylu.
Na moim instagramie znajdziesz filmik z przygotowania pizzy.

 Ciasto

  • mąka ryżowa/miks mąk glutenfree – 1 szklanka
  • 100 ml mleka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 20 g drożdży

Drożdże dodaj do ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę składników i odstaw na 15 minut. Tak aby ciasto wyrosło.

Sos

  • pomidory z puszki – 2 opakowania
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • oregano w proszku

Pomidory wrzuć do garnuszka i gotuj na małym ogniu, następnie dodaj zmiażdżony czosnek, pieprz i sól oraz oregano. Gotuj przez około 15-20 minut, tak aby nadmiar wody z pomidorów wyparował.

Dodatki – pełna dowolność.
Ja zastosowałem poniższe

  • szynka prosciutto
  • ser mozzarella
  • pomidor
  • rukola

Skoro mamy już wszystkie składowe pizzy.
Pora ją przygotować.

  • rozwałkuj ciasto, dostosuj grubość ciasta do swoich upodobań. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (grzanie góra-dół). U mnie niestety jest to tylko 220 stopni – pizze w tej temperaturze piekłem około 12 minut. Ciasto jest cięższe od tego z pszenicą, dlatego też musi dłużej poleżeć w piekarniku,
  • na rozwałkowane ciasto dodaj sos pomidorowy,
  • wyłóż wszystkie dodatki na pizze z wyjątkiem rukoli,
  • włóż do piekarnika,
  • po wyciągnięciu pizzy z piekarnika dodaj rukolę,
  • pokrój i ZJEDZ 🙂

Z powyższych składników wyszły mi 2 pizze.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

naleśniki proteinowe