FIT PRZEPIS czy ZDROWE CIASTO ?

FIT ciasteczka z płatkami owsianymi – często widzisz takie przepisy?

Albo

Bardzo dietetyczny i zdrowy sernik – to też widziałeś?

Sam od jakiegoś czasu publikuje “FIT” przepisy na blogu. Po kilku kolejnych przepisach, zacząłem poważnie zastanawiać się, kiedy coś jest fit, a kiedy jest zdrowe.

Większość osób coraz częściej stawia na “zdrowie” oraz “zdrowe zamienniki” podczas swoich wypieków czy deserów.

Z jednej strony jest to bardzo fajne, widzieć jak zdrowie staje się priorytetem, a fit przepisy zasypują internet, ale…

Zawsze jest jakieś ale. Według mnie “zdrowe” i “fit” to zdecydowanie nadużywane słowa w dzisiejszych mediach społecznościowych.

Nie można nazywać deseru czy ciasta fit w momencie gdy na 100 g produktu ma ono 900 kcal.

A “zdrowym” ciastem, to które obfituje np. w gluten czy laktozę.

Po prostu nazywajmy rzeczy po imieniu.

Dlaczego tak myślę?

Uważam, że jeśli komponujesz fit przepis, powinien on bazować przede wszystkim na niskiej kaloryce.

Zatem, mniejsza ilość węglowodanów, mniejsza ilość tłuszczy, WIĘCEJ BIAŁKA – jego nigdy dość 🙂

Według mnie przepisy FIT powinny bazować przede wszystkim na niskiej kaloryce.

Osobiście FIT kojarzy mi się bardziej z makroskładnikami. No wiecie makro musi się zgadzać. To podejście często eliminuje osoby, które mają problemy zdrowotne.

Druga sprawa, “zdrowy przepis” kojarzy mi się z osobą, która ma problem np. z trawieniem glutenu lub jest uczulona na laktozę.

W tym wypadku jak najbardziej widzę zastosowanie “zdrowych przepisów”, oczywiście warto pamiętać w nich o KALORYCE.

Często widzę przepisy określone bardzo zdrowymi, gdzie ich kaloryczność jest na prawdę na mega wysokim poziomie.

“Zdrowe przekąski” według mnie są przeznaczone dla konkretnych grup ludzi. Których stan zdrowia uniemożliwia im jedzenia “zwykłego jedzenia”.

Lub dla tych, którzy chcą eliminować konkretne produkty ze swojej diety. Ale czy to jest dla nich zdrowe?

To zależy.

Sam niestety mam problem z nietolerancją glutenu, dlatego też większość moich przepisów jest raczej “zdrowych” aniżeli “fit”, chociaż chyba zacznę wypuszczać dwie wersje każdego z nich.

Spora część osób postrzega dietę jako mus eliminowania swoich ulubionych potraw czy deserów.

W niektórych przypadkach rzeczywiście ma to zastosowanie i powinno być rozważone.

Ale nie we wszystkich i nie dla każdego.

Wszędzie powtarzam się z tym stwierdzeniem, że “dieta powinna być zindywidualizowana”. Nadal tak uważam.

Więcej, myślę, że to fundament czegokolwiek.

Morał?

Po prostu zwracaj uwagę na kaloryczność FIT przepisów oraz składniki używane w ZDROWYCH przepisach.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

naleśniki proteinoweMuffinki świąteczne