Kaloria, czyli podstawowa miara energii

Najprościej mówiąc kaloria jest miarą energii. Kaloria, a właściwie kilokaloria jest to ilość energii jaka jest potrzebna, żeby podnieść temperaturę wody z 14.5 stopni do 15.5 stopni. Zapewne te informację nie przydadzą Ci się podczas liczenia kilokalorii w ciągu dnia

Czym właściwie jest kaloria? 

W żywieniu kalorie możemy użyć do zaspokojenia potrzeb organizmu lub gdy zjemy ich za dużo będą one odłożone na później. Kalorie mogą być użyte do każdej aktywności jaką podejmuje Twój organizm, do regeneracji, funkcjonowania mózgu. To ile kalorii jest Ci potrzebne na dzień to sprawa indywidualna i zależy od Twojej aktywności w ciągu dnia.

Zapotrzebowanie energetyczne

Jeśli Twój organizm potrzebuje około 2500 kcal na dzień, a ty dostarczysz mu około 2000 kcal, to nie znaczy, że umrzesz z niedojedzenia. Po prostu zostaną poruszone Twoje zapasy energetyczne, po to aby zaspokoić bieżące potrzeby. Najczęściej energia pochodzi z tkanki tłuszczowej, może również pochodzić z glikogenu czy białek.

  1. Kiedy Twój organizm ma wystarczającą ilość energii w ciągu dnia, nie jest ani na plusie ani na deficycie, Twoja waga pozostaje cały czas na tym samym poziomie.
  2. Kiedy Twój organizm nie ma wystarczającej ilości energii w ciągu dnia, znajduje się w stanie hipokalorycznym, zaczyna spadać waga, a organizm pobiera energii z zapasów energetycznych .
  3. Kiedy dostarczasz zbyt dużej ilości energii w ciągu dnia, Twój organizm jest w stanie surplusu energetycznego i zaczynasz zyskiwać dodatkową wagę.

Bilans energetyczny to najważniejsza składowa dla zmian w kształtowaniu sylwetki i zdolności wysiłkowych w sporcie. Spożycie kalorii ma wpływ na zarządzanie energią, regenerację i skład ciała.

Źródła energii w aktywności

Na początku aktywności fizycznej organizm na dostęp do dużej ilości energii. Glukoza jest podstawowym źródłem energii. W dalszej części trwania wysiłku, organizm zaczyna pobierać energię z glikogenu, który pozwoli utrzymać odpowiednią energetykę organizmu podczas wysiłku. Kiedy glikogen mięśniowy zostanie wyczerpany, masz jeszcze zapas w wątrobie, natomiast jeśli glikogen wątrobowy również zostanie wyczerpany, prawdopodobnie doświadczysz hipoglikemii(spadek poziomu glukozy) – niepożądany efekt podczas aktywności fizycznej. Ilość magazynowego glikogenu jest związana z poziomem energii jakie spożywasz.

Energia pochodząca z glukozy i glikogenu jest najszybciej dostępna formą energii w organizmie. Energia pochodząca z tłuszczy jest dużo wolniej pozyskiwana przez organizm na potrzeby energetyczne, co nie jest pożądane w sporcie. Rozkład tłuszczy aby pozyskać z nich energie, nie osiąga swojego maksimum w przeciągu 2 godzinnej aktywności. Nawet jeśli osiągnie maksymalny poziom wytwarzania energii to nie jest tak efektywny jak glukoza czy glikogen, co sprawia że jest gorszą opcją energetyczna. Zakładając, że jesteś na deficycie kalorycznym a do tego energie pozyskujesz głównie z tłuszczy, twoje zdolności wysiłkowe będą niższe.

Do regeneracji potrzeba energii?

Tak samo jak do aktywności, organizm potrzebuje kalorii również do regeneracji. Trening związany jest z dużymi uszkodzeniami mięśniowymi. Wszystkie one muszą być naprawione, jeśli myślimy o progresie, a do tego niezbędna jest energia. W stanie hipokalorycznym naprawa i regeneracja organizmu będzie przebiegała wolniej z racji dostępu do mniejszych zasobów energii. W momencie, gdy jesteśmy w stanie hiperkalorycznym organizm będzie miał energię do regeneracji i naprawy tkanek.

Rozmiar ciała jest bezpośrednio związany ze spożyciem kalorii i wpływa na zdolności wysiłkowe. W zależności od tego jaki uprawiasz sport, Twój skład ciała będzie wyglądał inaczej, a także spożycie kalorii będzie na zupełnie odmiennym poziomie.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

czynniki diety