Dlaczego kobiety tak bardzo lubią czekoladę?

Cykl menstruacyjny wpływa na spożycie czekolady?

Czekolada to najczęściej spożywana słodycz przez kobiety. Jest główną słodyczą, którą kobiety spożywają w większych ilościach.

Czy spożycie czekolady jest związane z cyklem menstruacyjnym?

Istnieją dwie teorie dotyczące podjadania czekolady w cyklu. Poniżej przedstawię Wam obydwie:

  1. Zmiany fizjologiczne w ciele kobiety prowadzą do wzmożonego zapotrzebowania na serotoninę oraz magnez (obie te substancję zawiera czekolada, bezpośrednio nie zawiera serotoniny, ale dzięki niej się wytwarza). Tip zdrowotny – jeśli zauważasz, że masz większą ochotę na słodkie przekąski, a w szczególności czekoladę – spróbuj suplementować magnez.
    Polecam Ci magnez pod tym linkiem. Są to 3 najlepsze formy magnezu – z kodem TOMMY masz 8% rabatu. 
  2. Po drugie, niektóre substancje w czekoladzie powodują uczucie przyjemności (pośrednio anandamindy), dlatego czekolada czy słodycze są często spożywane w momencie gorszego samopoczucia.

Spożycie czekolady, a różnice kulturowe

Zauważono, że kobiety Hiszpańskie zjadały znacznie mniej czekolady od Amerykanek, co zostało dowiedzione badaniami naukowymi.

Biorąc pod uwagę teorię, że chęć na czekoladę bierze się z fizjologii człowieka, Hiszpanki powinny spożywać tyle samo czekolady co Amerykanki – a tak nie jest. 

Porównując te dwie grupy w badaniu naukowym. Hiszpanki sięgały po czekoladę po posiłkach lub podczas nauki. Zaledwie 4% hiszpanek spożywało czekoladę w odniesieniu do cyklu. Natomiast Amerykanki spożywało czekolady szczególnie wieczorami. Wynika z tego, że pochodzenia kobiet wpływa na to kiedy zjadają słodycze. Spożywanie czekolady przez Hiszpanki nie można połączyć z cyklem menstruacyjnym, natomiast spożycie czekolady przez Amerykanki, już tak. 

Ciekawym faktem jest również to, że samo kupno przez kobiety Amerykańskie czekolady wywoływało u nich poczucie winy, natomiast, jeśli wymówką był cykl menstruacyjny – nie miały z tym problemu.

Progesteron temu winny?

Warto przyjrzeć się progesteronowi – gdyż jego obniżony poziom często jest powiązany z większym spożyciem czekolady oraz słodkich przekąsek u kobiet. Kobiety u których występuje PMS (okres przedmiesiączkowego napięcia) w 48% sięgają po słodkie przekąski. Naukowcy zauważyli zależność, że podawanie progesteronu podczas drugiej fazy cyklu – znacząco obniżało spożycie czekolady

Gospodarka cukrowa?

Ponadto przyjrzyj się również gospodarce cukrowej. Jeśli masz duże problemy z podjadaniem słodyczy w ciągu dnia oraz gorszym samopoczuciem – zrób badania!

Podsumowanie

Przedstawione przeze mnie badania naukowe, pokazują, że spożycie czekolady nie jest związane z cyklem menstruacyjnym pod kątem fizjologicznym, a bardziej kulturowym. Z mojego doświadczenia widzę, żę często spożywanie większych ilości słodyczy, wynika z błędów jak i niedoborów żywieniowych. Z pewnością warto zadbać o odpowiednią porcję magnezu.

WAŻNE

Biała czekolada jest o 50 % mniej wydajna w zaspokajaniu ochoty na słodkie. Co prawda zawiera podobną ilość kalorii, ale ma znacząco mniej aktywnych związków.

Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10497961
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15036792
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7560543

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search