Naleśnikowe ciasto z twarogiem

W dzisiejszym wpisie przedstawię wam przepis na deser w postaci “Naleśnikowego Ciasta”.

Ten przepis nie jest wymysłem gluten free – “bo tak mi się podoba”. Staram się unikać produktów pszenicznych i glutenu ze względu na szereg niekorzystnych reakcji, które zauważyłem po jego zjedzeniu. Jeśli nie masz takich problemów, śmiało możesz użyć mąkę pszeniczną – zamiast tych 3 rodzajów mąk.

Poniżej przedstawiam listę produktów, która będzie niezbędna.

Oczywiście możesz dodać owoce do nadzienia twarogowego, chociażby banana 🙂

Lista produktów

  • mąką kokosowa
  • mąka jaglana
  • mąka ryżowa
  • jaja
  • cynamon
  • twaróg
  • odżywka białkowa
  • mleko

 

Ciasto

Produkty:

  • mąka kokosowa – 10 g
  • mąka ryżowa – 40 g
  • mąka jaglana – 20 g
  • jaja – 2 sztuki
  • mleko 2% – 100 ml
  • cynamon – 5 g

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto – klasycznie wrzucasz do jednego naczynia, a następnie miksujesz na niskich obrotach. Dolewasz powoli mleka/wody, tak aby otrzymać masę zbliżoną konsystencją do ciasta naleśnikowego. Następnie starasz się usmażyć na patelni warstwy w formie naleśników. Jak już wykorzystasz całą masę, odstawiasz usmażone naleśniki, aby wystygły.

To czy użyjesz wody czy mleka będzie miało wpływ na kaloryczność oraz smak. Mi bardziej zależało na smaku, dlatego też korzystałem z mleka.

 

Nadzienie

Produkty:

  • twaróg półtłusty – 250 g
  • odżywka białkowa – 30 g
  • mleko 2% – 100 ml

Sposób przygotowania

Twaróg rozgniatasz, następnie dodajesz niewielką ilość mleka na początek. Dokładnie mieszasz,  dodaj resztę mleka oraz odżywkę białkową. W tym momencie możesz użyć blendera, jeśli chcesz uzyskać gładką masę. W tym wypadku nie używałem blendera, wszystko ugniotłem widelcem, a następnie wymieszałem. Na koniec dodałem odrobinę cynamonu oraz soli, aby podkreślić wyrazistość i smak nadzienia.

W wyborze twarogu masz pełną dowolność, pamiętaj tylko, że przy użyciu chudego lub tłustego zmienisz kaloryczność nadzienia :).

Przygotowanie

Masz gotowe nadzienie oraz ciasto. Jesteś już blisko końca. Teraz wystarczy przełożyć nadzienie na zmianę z gotowym ciastem. Postaraj się starannie rozłożyć nadzienie na ciasto naleśnikowe, dzięki temu wygodniej będzie Ci się kroiło całość. Powtórz przekładanie ciasta nadzieniem do momentu wykorzystania ciasta oraz nadzienia. Na samą górę użyłem startej czekolady zarówno ze względu smakowych jak i estetycznych, aby w pełni zaspokoić swoje kubki smakowe.

Jako posypkę użyłem czekoladę z wedla 90% zawartości kakao – z tego względu, że gdybym kupił mniej gorzką to pewnie zjadłbym całą na raz. Dzięki temu, że jest ona gorzka, nie użyłem jej zbyt dużo 🙂

Podsumowując

Jako, że lubię naleśniki oraz wszelkiego rodzaju ich modyfikację – postanowiłem stworzyć coś na wzór ciasta. Uważam, że jeśli ktoś lubi twaróg to z pewnością przypadnie mu do gustu ten deser. Poniżej znajdziesz wartości odżywcze ciasta.

 

Wartości odżywcze ciasta na 100 g

KCAL – 144 kcal
BIAŁKO – 15 g
WĘGLOWODANY – 10 g
TŁUSZCZE – 5 g

 

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search