Biszkoptowy omlet

Ostatnio przygotowany omlet wzbudził pozytywnie opinie i prośby o przepis – co jest bardzo miłe. Zatem nie przedłużam i wrzucam przepis.

Do przygotowania masy będziesz potrzebował:

  • 3 jajka
  • jabłko – 1 szt.
  • płatki owsiane błyskawiczne – 50 g
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • kakao – 1 łyżeczka
  • mleko – 100 mln
  • odżywka białkowa – 30 g
  • daktyle – 20 g

Dodatki:

  • jogurt naturalny
  • michałek biały
  • orzeszki arachidowe
  • daktyle

Wszystkie składniki, które wypisałem przy masie wrzuciłem do blendera kielichowego i zmiksowałem. PRO TIP – im dłużej trzymam masę w blenderze, tym bardziej omlet jest puszysty i miły dla podniebienia.

Masę wylewam na rozgrzaną patelnię. Wcześniej wylewam na patelnię łyżkę oleju, jak już się rozgrzeje to wycieram go papierem.

Obsmażam z dwóch stron po około 5 minut na bardzo małym ogniu.

Omleta ściągam z patelni i czekam z 3-5 minut aż ostygnie. Na gorącym omlecie wszystkie dodatki rozpuszczą się, a tego wolę uniknąć.

Najważniejsze – dekoracja. Dla mnie dużo bardziej znaczący jest smak, chociaż jak jeszcze ładnie wygląda to jestem zadowolony.

Chociaż “omlet” cały czas nazywam “omletem” zdecydowanie odbiega smakiem od zwykłego omleta. Tym bardziej warto go przygotować i przekonać się na własnej skórze.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

czy węglowodany są złe?Bezglutenowa pizza